hotel atlanta

atlantashotel1935Op Coolsingel 97 hoek Aert van Nesstraat staat hotel Atlanta, een viersterrenhotel. Dit hotel werd gebouwd tussen 1929 en 1931 (foto rechts ca. 1935) en de opening was op 2 mei 1931. De architect was F A W van der Togt en het gebouw had 8 hotelverdiepingen en een café-restaurant op de begane grond.
Het werd als een betonnen skelet-gebouw gebouwd met baksteen en natuursteen. De opdracht tot het bouwen van het hotel werd gegeven door Dirk Reese, dé horeca-ondernemer van het Rotterdam van voor de oorlog, toen ook eigenaar van het beroemde Pschorr.
Het interieur van Atlanta was in art-deco stijl, wat ook nu nog zo is. De entree was bescheiden van omvang, er waren 2 liften in de lobby. Er waren bij de bouw per hotelverdieping 10 hotelkamers, voorzien van alle technische snufjes van die tijd, zoals centrale verwarming, telefoon, radio en een door de gast in te stellen wekklok. Op de bovenste verdieping was een glazen dakpaviljoen met een imponerend uitzicht over de stad. Verder was vanaf 1931 hier de kunstenaarssociëteit De Oase gevestigd door beeldhouwer Bolle, architect Meischke en schilder Van Rhijn. Iedere dinsdagavond kwam men bijeen om te discussiëren over kunst.
Het bombardement van 14 mei 1940 werd door het hotel overleefd en het hotel was samen met het postkantoor en het stadhuis een van de weinige gebouwen aan de Coolsingel die nog over waren.
De zijde van de Aert van Nesstraat werd in 1950 uitgebreid met een nieuwe vleugel, men heeft de uitbreiding aangepast aan de stijl van 1929-1931. In 1965 werd de begane grond aan de Coolsingelzijde verbouwd met grove betonnen platen waarmee minder respect had voor het ontwerp van de architect (foto onder 2007).

atlantahotel2007Hotel Atlanta en Joods Rotterdam
Hotel Atlanta richtte zich ook na de oorlog op een Joods publiek, er waren bijeenkomst voor Joods Rotterdam in de jaren zeventig en al eerder in de jaren zestig, werden er feesten voor Joodse teenagers georganiseerd.

Een lezer van de site heeft ook herinneringen aan dit hotel in relatie tot Joods Rotterdam: Hij herinnert zich het huwelijk van zijn tante Ellie Monnickendam z”l met Willy Pruikemaker z”l daar in de 50er jaren. Hij zat toen naast Sylvain Poons z”l  die ook optrad op die avond. Het was zeer feestelijk en alles was natuurlijk kosher. Als de herinnering klopt waren er ook diensten op de Hoge Feestdagen na de oorlog in het Atlanta Hotel.

Bonbon-aanslag
In 1938 werd hier de bonbonaanslag gepleegd, en dat verhaal staat hier.

illustraties:
prentbriefkaart Hotel Atlanta 1935, collectie stadsarchief Rotterdam
hotel Atlanta 2007 © joodserfgoedrotterdam.nl

laatst bijgewerkt:
19 juni 2016