hotel Atlanta

Hotel Atlanta hoek Coolsingel en Aert van Nesstraat 1939. Collectie Stadsarchief Rotterdam beeldbank 4029_PBK-1188

Op Coolsingel 97 hoek Aert van Nesstraat staat hotel Atlanta, een viersterrenhotel. Dit hotel werd gebouwd tussen 1929 en 1931 en de opening was op 2 mei 1931. De architect was F. A. W. van der Togt en het gebouw had acht hotelverdiepingen en een café-restaurant op de begane grond.

Het werd als een betonnen skelet-gebouw gebouwd met baksteen en natuursteen. De opdracht tot het bouwen van het hotel werd gegeven door Dirk Reese, dé horeca-ondernemer van het Rotterdam van voor de oorlog, toen ook eigenaar van het beroemde Pschorr.
Het interieur van Atlanta was in art-deco stijl, wat ook nu nog zo is. De entree was bescheiden van omvang, er waren twee liften in de lobby. Er waren bij de bouw per hotelverdieping tien hotelkamers, voorzien van alle technische snufjes van die tijd, zoals centrale verwarming, telefoon, radio en een door de gast in te stellen wekklok. Op de bovenste verdieping was een glazen dakpaviljoen met een imponerend uitzicht over de stad. Verder was hier vanaf 1931 de kunstenaarssociëteit ‘De Oase’ gevestigd door beeldhouwer Bolle, architect Meischke en schilder Van Rhijn. Iedere dinsdagavond kwam men bijeen om te discussiëren over kunst.
Het bombardement van 14 mei 1940 werd door het hotel overleefd en het hotel was samen met het postkantoor, het stadhuis en de betonskeletbouw van de HBU een van de weinige gebouwen aan de Coolsingel die nog over waren.
De zijde van de Aert van Nesstraat werd in 1950 uitgebreid met een nieuwe vleugel, men heeft de uitbreiding aangepast aan de stijl van 1929-1931. In 1965 werd de begane grond aan de Coolsingelzijde verbouwd met aan de buitenzijde grove betonnen platen waarmee minder respect toonde voor het ontwerp van de architect (foto onder 2007).

atlantahotel2007Hotel Atlanta en Joods Rotterdam
Hotel Atlanta richtte zich ook na de oorlog op een Joods publiek, er waren bijeenkomst voor Joods Rotterdam in de jaren zeventig. Al eerder, in de jaren zestig, werden er feesten voor Joodse jongeren georganiseerd.

Trap hotel Atlanta © joodserfgoedrotterdam 2 juni 2024

Een lezer van de site heeft ook herinneringen aan dit hotel in relatie tot Joods Rotterdam: Hij herinnert zich het huwelijk van zijn tante Ellie Monnickendam z”l met Willy Pruikemaker z”l daar in de jaren vijftig. Hij zat toen naast Sylvain Poons z”l  die op die avond optrad. Het was zeer feestelijk en alle eten was natuurlijk koosjer. Als de herinnering klopt waren er na de oorlog ook religieuze diensten op de Hoge Feestdagen in het Atlanta Hotel.

Bonbon-aanslag
In 1938 werd hier de ‘bonbonaanslag’ gepleegd, en dat verhaal staat hier.

 

illustraties:
Hotel Atlanta hoek Coolsingel en Aert van Nesstraat 1939. Collectie Stadsarchief Rotterdam beeldbank 4029_PBK-1188
hotel Atlanta 2007 © joodserfgoedrotterdam.nl.

gepubliceerd:
8 maart 2016

laatst bijgewerkt:
5 mei 2023