Jacques Coenraad Hartogs

jchartogsJacques Coenraad Hartogs werd op 30 november 1879 in Rotterdam geboren als zoon van Maurits Hartogs en Edith Hijmans. Vader had een bloeiend bedrijf in textielwaren en damesmode op de Hoogstraat 367. Het gezin woonde op de Mauritsweg 29a.

Jacques kwam uit een warm gezin. Hij moest als kind zich met krukken voortbewegen en verloor al op jonge leeftijd zijn moeder.
Jacques kon goed leren en ging naar de HBS. Zijn vader legde in die tijd contact met Samuel Courtauld, die in Coventry een kunstzijdefabriek had geopend waar gewerkt werd met een geheel nieuw viscoseproces. Hij deed dit in eerste instantie voor de aankoop van rouwcrepe (krip) dat door Joodse vrouwen gedragen werd in hun rouwjaar.
In 1907 haalde Jacques zijn doctoraal en hij ging naar Coventry om daar zijn theorieën te testen. Hij kwam daar met een eigen procedé waar Courtauld geen interesse in had. Hij verliet de firma in 1909 en promoveerde in 1910 bij prof. Holleman op het proefschrift: “Quantitatief onderzoek over de nitreering van aniline en form-, aceet- en benzanilide“.
Hij ging werken als leraar aan de Roelof Hartschool in Amsterdam. maar omdat hij geen orde kon houden stopte hij hier snel mee. Daarnaast had hij meer belangstelling voor de praktische kant van zijn vak.
In 1911 richtte hij de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem (ENKA) op met prof. Holleman als president-commissaris en gesteund door de Duitse zakenman J Balthazar en Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen. Voor Arnhem werd gekozen vanwege de lage grondprijzen.
Inmiddels was Jacques getrouwd met Elisabeth Hijman, de acht jaar oudere huishoudster van zijn vader. Ze bleven kinderloos maar namen na de 1e Wereldoorlog twee Poolse pleegkinderen aan, Carla en Regina Freund. Na de 1e Wereldoorlog kwam er steeds meer concurrentie en om dit het hoofd te bieden breidde men uit. In 1922 was de kunstzijdefabriek de grootste van Europa.

In 1929 moest de fabriek door de wereldwijde crisis fuseren met de Deutsche Glanzstoff Fabriken AG en de naam werd veranderd in Algemene Kunstzijde Unie NV (AKU). Jacques hield de leiding maar moest nu wel verantwoording afleggen, hij trad dan ook af op 31 december 1929. Hij bleef adviseur en overleed op 6 mei 1932 aan een hartverlamming tijdens een zakenreis in Bazel. Hij werd begraven op begraafplaats Moscowa in Arnhem. Zijn vrouw Elisabeth overleed in 1958, op 87-jarige leeftijd.

bron:
telefoongids 1915 voor het adres,
www.jhm.nl,
wikipedia

gepubliceerd:
5 maart 2016

laatst bijgewerkt:
18 augustus 2021