Kralingseweg

Stadsarchief Rotterdam, beeld en geluid, 2007-1052 Kralingseweg in oostelijke richting. Rechts een opklapbrug over de Ringvaart, links het Kralingse Bos, 22 september 1956. Fotocollectie algemeen – deel 1, toegangsnummer 4100

De Kralingseweg is niet de weg van de uitdrukking ‘zo oud als de weg naar Kralingen’, want de naam werd pas in 1895 aan deze weg gegeven. Kralingen is echter wel zeer oud, en het oorspronkelijke dorp Kralingen lag waar nu de begraafplaats Oud Kralingen ligt. De grafkelders van deze begraafplaats bevinden zich in de resten van de voormalige kerk van het dorp. De begraafplaats was ook toen al de begraafplaats, is alleen nu veel groter.
In 1688 werd het gebied verkocht aan de stad Rotterdam. Door de turfwinning rond het dorp kwam het op een smalle strook land te liggen en in de 18e eeuw werd het dorp door de inwoners verlaten. De spreekwoordelijke weg lag waarschijnlijk op de plaats waar nu de ‘s-Gravenweg ligt.

Rond 1910 is in de adresboeken terug te vinden dat vrijwel huis aan huis het beroep warmoezenier was. Dat waren dus tuinders, warmoes is een oud Nederlands woord voor groente, en de straat waar nu het duurste huis van de stad te vinden was, was toen een straat met voornamelijk tuinders. Vijftien jaar later verandert dit beeld en komen er ook koffiehuishouders in de straat. Zo te zien werd de Kralingseweg steeds meer gebruikt voor recreatie en een stop bij een café was daarbij welkom.

Vlak voor de oorlog waren er vele verschillende bedrijven te vinden langs deze straat. Op 238 was de schietbaan van de scherpschuttersvereniging Rotterdam, op 246 was de veefokkerij Kralingen. Op 290 was het hoenderpark van E. Toxopeus, op 255 de theetuin van F. den Besten. Tot op dit moment zijn er nog geen Joodse bewoners of bedrijven gevonden.

 

bron:
adresboeken Stadsarchief Rotterdam
Weg naar Kralingen via https://www.overstraatnamen.nl/2011/02/hoe-oud-is-de-weg-naar-kralingen.html (geraadpleegd 24 november 2018)
geschiedenis begraafplaats via https://www.oudkralingen.nl/historie/ (geraadpleegd 24 november 2018)

illustratie:
Kralingseweg in oostelijke richting. Rechts een opklapbrug over de Ringvaart, links het Kralingse Bos, 22 september 1956. Fotocollectie algemeen – deel 1, toegangsnummer 4100.

gepubliceerd:
10 maart 2018

laatst bijgewerkt:
13 december 2022