‘s Gravenweg

De ‘s-Gravenweg is een oude weg tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en de tegenwoordige Rotterdamse wijk Kralingen, vroeger een zelfstandige plaats. De ‘s-Gravenweg is waarschijnlijk de weg waarnaar het Nederlandse gezegde ‘Zo oud als de weg naar Kralingen’ verwijst.
De ‘s-Gravenweg maakt deel uit van een oude waterkering die al in de elfde eeuw van Gouda naar Vlaardingen liep. Na de aanleg van Schielands Hoge Zeedijk in het midden van de dertiende eeuw kwam de ‘s-Gravenweg binnendijks te liggen.

In 1679 kwamen Gouda en Rotterdam overeen om de weg tussen Gouda en Rotterdam te bestraten. Gouda nam de IJsseldijk tot Nieuwerkerk voor zijn rekening en Rotterdam bestraatte de ‘s-Gravenweg. Tot 1741 was verbinding Gouda-Rotterdam de langste straatweg van Nederland. Om de kosten van aanleg en onderhoud te dekken werd tol geheven op de ‘s-Gravenweg. Deze tol werd in 1857 opgeheven.

‘s Gravenweg 55 – Celestina Samson – Wolf
Celistina Samson-Wolf werd in Zaltbommel geboren op 28 december 1871 en overleed in Apeldoorn op 13 juli 1940. Tot het begin van de oorlog woonde ze op dit adres.

 

bron:
algemene informatie via Wikipedia
www.joodsmonument.nl, lemma Celestina Samson-Wolf

laatst bijgewerkt:
24 maart 2019