Meijer van der Heijm

Meijer van der Heijm werd in Rotterdam geboren op 20 augustus 1903. Hij trouwde met Wilhelmina Sanders, die op 16 juli 1905 in Rotterdam geboren was. Het paar had twee kinderen, Jacob (Rotterdam, 16 februari 1931 en Serah Elizabeth (Rotterdam, 27 juni 1933).

philipsMeijer had aan de Oppert 45a een zaak in radio- en elektrische artikelen die was opgericht door zijn vader Jacob. De familie Van der Heijm was een welvarend gezin met weinig zorgen. Elke zomer kon het gezin twee maanden naar Scheveningen. Het gezin had ook een kinderjuffrouw, Clementine Lems. Clementine kwam als 17-jarig meisje bij de familie via een advertentie in de krant.
In juni 1941 woonde het gezin Van der Heijm overigens in Baarn, op de Krugerlaan 1. Wellicht zijn ze snel na het bombardement verhuisd want de Oppert valt in het deel van de stad dat weggebombardeerd werd. In Baarn was Meijer actief voor de Joodse Raad, men kon bij hem thuis de reisvergunningen verkrijgen alsmede de verhuisvergunningen.
in de tweede helft van de dertiger jaren kreeg Clementine een andere betrekking en verloor ze de familie Van der Heijm uit het oog. Ze wist dan ook niet wat er met de familie gebeurde tijdens de 2e Wereldoorlog.
De familie had in 1943 geprobeerd om via Frankrijk te vluchten. Ze werden in Frankrijk gearresteerd, kwamen in doorgangskamp Drancy terecht en vandaar werden ze gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze vermoord werden op 1 september 1943.
Clementine had in de periode dat zij bij de familie Van der Heijm kinderjuffrouw was foto’s gemaakt en het fotoalbum altijd bewaard. De foto’s zijn in 2008 op een site van het gemeentearchief in Rotterdam verschenen.

bron:
stadsarchief rotterdam,
maxvandam.info.

laatst bijgewerkt:
7 september 2019