Nieuwe Kerkstraat

binnenstadkaartkleinEen straat die in de vergetelheid geraakt is, is de Nieuwe Kerkstraat in Rotterdam. Deze straat liep parallel aan de Coolsingel, aan de westzijde ervan en vormde het verlengde van de Ammanstraat. De Nieuwe Kerkstraat liep van de Kruiskade naar de Aert van Nesstraat, en zelfs nog iets verder en daar was het een doodlopend gedeelte.

Luxor
Aan de Kruiskade was Luxor gevestigd, aan de Nieuwe Kerkstraat was de achterzijde van dit theater en er waren van nummer 3 – 17 uitgangen van Luxor. Dat gold eveneens voor Tivoli en Casino-Variété, ook deze theaters hadden op de Nieuwe Kerkstraat een achteruitgang.

Joodse Nieuwe Kerkstraat
De nabij gelegen Ammanstraat had een zeer Joods karakter maar in de adresboeken zijn er maar weinig namen die kunnen duiden op een Joodse afkomst voor bewoners van de Nieuwe Kerkstraat. Daarmee was het karakter van deze straat volledig anders dan de naamgenoot in Amsterdam en de Rotterdamse Ammanstraat. Daarnaast lag de straat midden in het gebied dat op 14 mei 1940 werd weggebombardeerd en werden de eventuele Joodse bewoners elders gehuisvest en zijn daarmee de Joodse sporen in deze straat verdwenen.

tresfonTresfon
Een van de opmerkelijkste gebouwen aan de Nieuwe Kerkstraat was de in 1929 geopende garage Tresfon, indertijd Nederlands grootste Garage en Stallingsbedrijf. Er waren 200 stalligsplaatsen aanwezig in dit moderne pand naast het Luxortheater. Twee grote stallingsliften brachten de auto’s naar de afdeling. Het pand kwam door het bombardement van 14 mei 1940 heen en werd in 1960 afgebroken.

Bron:
stadsarchief Rotterdam, adresboek 1922
www.a-ford.nl, lemma tresfon rotterdam 1929 (geraadpleegd 27 april 2015)
met dank aan Herman Romer

illustraties:
fragment plattegrond Rotterdam 1914
www.a-ford.nl, lemma tresfon rotterdam 1929

laatste aanpassing:
19 december 2019