Joel Kropveld

Joël Kropveld werd geboren in ‘s-Gravenhage op 16 augustus 1897 en hij werd vermoord in Reichenbach op 22 februari 1945, 47 jaar oud. Reichenbach was een Außenlager van concentratiekamp Groß-Rosen.

Joel werd geboren in ‘s-Gravenhage als zoon van Mozes Kropveld en Catharina Hamme. Hij had nog een ouder broer, Samuel, maar Samuel overleed op de dag dat Joël geboren werd, 1 jaar oud. Joel trouwde met Martha Milka Sara Marcus (Frankfurt am Main, 10-6-1894). Martha overleed op 26 september 1936 en hij hertrouwde met Martha Johanna Benjamin. Martha overleefde de oorlog.
Het gezin Kropveld woonde in Rotterdam op de Frank van Borselenstraat 12a bij de Heemraadssingel. Joël Kropveld was actief voor de Joodse gemeenschap, met name in Hillegersberg. Zo gaf hij op woensdagmiddag, samen met Lon Slagter, de chazan van de sjoel van Tsofouno, Joodse lessen aan 2 klassen kinderen op woensdagmiddagen en zondagen. De klaslokalen waar dit gebeurde waren op de hoek van de Willem van Hillegaersbergstraat en de Hillegondastraat. Deze lessen waren ter voorbereiding van de Bar Mitswah. Daarnaast was Joel ook directeur van de Joodse Ambachtschool, die na de zomervakantie van 1942 werd ingesteld. Deze school had in oktober 1942 nog maar vijf leerlingen, de anderen waren of weggevoerd of in onderduik.

bron:
joodsmonument.nl.
De Rotterdamse Joden tijdens de bezetting,
Een gedenkteken en een naam.

laatst bijgewerkt:
9 september 2019