Korte Hoogstraat

kortehoogstraat2De Korte Hoogstraat staat haaks op de Hoogstraat en is het verlengde van het Rode Zand. De huidige Korte Hoogstraat ligt op dezelfde locatie als de Korte Hoogstraat van voor het bombardement. Vroeger werd de straat ook Schiedamsedijk genoemd.

Korte Hoogstraat 1
Op Korte Hoogstraat 1a werd in het begin van de 20e eeuw het warenhuis Cohn-Donnay gevestigd. Het was een keten waarvan het hoofdkantoor gevestigd was in België, waar in verschillende steden soortgelijke warenhuizen gevestigd waren. Cohn-Donnay verkocht een assortiment dat vergelijkbaar was met de Hema. Het pand, zeer opvallend qua architectuur, werd later voorzien van een nieuwe gevel en overgenomen door, inderdaad, de Hema.

Korte Hoogstraat 12
Willem Frederik Schürmann werd op 25 november 1876 op de Korte Hoogstraat 12 geboren als zoon van de Duitse Johann Gerhard Schürmann en de Joods Engelse Fanny Ochse. Het was een middenstandsgezin waar Willem in opgroeide, het was een groot gezin maar verschillende broertjes en zusjes overleden jong. Rotterdam_kunstwerk_Willem_Schürmann
Vader had een winkel in herenconfectie, opa was kleermaker. In zijn jeugd ging Willem 3 jaar naar Engeland en keerde naar Rotterdam terug. In eerste instantie stond Willem in de schaduw van zijn broers tot zijn talent als schrijver werd ontdekt. In 1906 schreef hij zijn bekendste romans, De Berkelmans en in 1912 zijn bekendste toneelstuk De Violiers.
Willem is jong overleden, op 27 januari 1915, in het huis op de Korte Hoogstraat en was niet getrouwd. In het jaar na zijn overlijden werd ter nagedachtenis aan Willem de fontein met fluitspeler aan de Parklaan geplaatst.

Korte Hoogstraat 25
Op de Korte Hoogstraat 25 was het sigarenmagazijn van Weinthal gevestigd.

Boymans van Beuningen
Op de Korte Hoogstraat staat het Schielandhuis. Dit pand overleefde het bombardement. Van 1849 tot 1935 was het museum Boymans van Beuningen hier gevestigd.

Radio Van der Heijm
Op de foto is een radiozaak van Meijer van der Heijm te zien. Waarschijnlijk een filiaal van de zaak op de Oppert. Meer via de link.

Passage
Tussen de Korte Hoogstraat en de Coolsingel liep de Passage.

bron:
bibliotheek gemeente Rotterdam,
www.historici.nl,
www.wikipedia,
stadsarchief Rotterdam

foto
korte hoogstraat 20-er jaren.