Veerlaan

De Veerlaan is een straat op Katendrecht. Katendrecht, de Kaap, is niet altijd een schiereiland geweest. Het was een welvarend dorp dat vanaf 1811 een gemeente vormde met Charlois. Van 1816 – 1874 was Katendrecht een zelfstandige gemeente en in 1874 werd het weer met Charlois samengevoegd. Katendrecht was de plek waar een deel van de Rotterdamse elite rond 1900 de zomermaanden doorbracht en de stad ontvluchtte. In 1895 werd Katendrecht geannexeerd door Rotterdam omdat het plan ontstond om de haven van Rotterdam uit te breiden. In dat jaar werd begonnen met het graven van de Maashaven en de Rijnhaven.  Een groot deel van Katendrecht werd afgebroken, het deel dat overbleef werd het schiereiland ‘de Kaap’. Op de Kaap was de industrie zeer belangrijk met de spooremplacementen, loodsen, silo’s en goedkope arbeiderswoningen. Daarnaast was de wijk op de zeevaart gericht, wat zich uitte in boardinghuizen, gokmogelijkheden en gedurende lange tijd de prostitutie. Karendrecht heeft ook een Joodse geschiedenis.

Veerlaan 10 – Hester van Arend
Hester werd in Rotterdam geboren op 28 april 1904 en in Sobibor vermoord op 16 april 1943. Ze  was een dochter van Wolf van Arend en Jetje van Vlies die beiden voor de oorlog overleden. Hester is tweemaal getrouwd en scheidde beide keren. Daarna kreeg zij nogmaals een relatie. Uit deze verbintenissen zijn in ieder geval vier kinderen geboren van twee verschillende mannen.

Veerlaan 78 – M. Pinhashik
In januari 1926 werd M. Pinhashik failliet verklaard. Mendel Pinhashik had eerder een zaak op de Schiedamsedijk en zijn verhaal staat hier. Zijn zoon Aäron was een van de eerste slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog nadat hij vermoord werd door een nazi op de Westersingel.

Veerlaan 84a – Ruhama Dasberg-Baumgarten
Ruhama werd op 15 november 1908 geboren als dochter van Nathan Baumgarten en Selda Livikovna en in Auschwitz vermoord op 29 oktober 1944. Haar echtgenoot en kind, Sifra Alida, hebben de oorlog waarschijnlijk overleefd

 

bron:
www.rotterdamopdekaart.nl, lemma geschiedenis Katendrecht.
www.joodsmonument.nl, lemma Veerlaan
“Opgegeven door Van der Graaf & Co. (Afd. Handelsinformaties). FAILLIET VERKLAARD:”. “De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad”. ‘s-Hertogenbosch, 07-01-1926. Geraadpleegd op Delpher op 18-12-2017, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010531036:mpeg21:a0199

laatst bijgewerkt:
10 september 2019