Project Joden van de Kaap

“Als ik 4 mensen dood, ben ik een moordenaar, als ik er 6 miljoen ombreng is het statistiek” sprak Adolf Eichmann tijdens het proces, waar hij terecht stond voor zijn gruweldagen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Grote aantallen maakt de onmenselijkheid groter, maar ook moeilijker voor te stellen binnen de menselijke maat die wij kennen. De slachtoffers worden anoniemer.

In de periode 1940-1943 werden  duizenden Joodse Nederlanders vermoord. Ook op Katendrecht zijn in die periode 57 van onze vroegere buren opgepakt, op transport gezet en vermoord. Totaal onschuldige volwassenen, kinderen en baby’s.

De stichting Kaapse Kringen zet zich in om mensen uit de verschillende culturen die op ons schiereilandje wonen met elkaar in contact te brengen. Elkaar ontmoeten helpt vooroordelen tegen te gaan en te voorkomen dat racisme en vreemdelingenhaat een kans krijgen. Daarom vond de stichting dat wij de toen weggevoerde Joodse buurtbewoners weer een plek op ‘de Kaap’ moesten geven door ze uit de anonimiteit te halen. In 2021 hebben wij op de 4 mei dodenherdenking op Katendrecht voor het eerst weer hun namen kunnen noemen. De leerlingen van de basisscholen hebben gedichten voorgedragen. In 2022 zullen wij een lespakket presenteren voor de scholen, over ‘onze’ joodse kinderen. Wij staan op de schouders van onze geschiedenis. Als je dat niet hebt, sta je in de modder.

De Stichting heeft Cora van Roon van Stadsatelier Corneel opdracht gegeven om dit onderzoek te doen. Zij werd hierin bijgestaan door archiefonderzoeker Han de Bruijne en eindredacteur en historicus Rob Snijders. Gezamenlijk hebben zij vele uren werk gestoken om de geschiedenis van onze buurtgenoten te ontsluiten.

De 57 Katendrechtse slachtoffers hebben wij weer een plek gegeven in ons midden.

Wij zijn dankbaar dat wij een publicatiemogelijkheid hebben gevonden op deze excellente website. In 2021 zullen de verhalen over tien families worden gepubliceerd, begin volgend jaar gecomplementeerd met de laatste tien.

Wij danken de Verhaagen Stichting, Wijkraad Katendrecht/Wilhelminapier, Gemeente Rotterdam en Makelaar Lokkerbol voor hun financiële ondersteuning voor dit project.

Door middel van een QR code zullen mensen die de ‘Joodse huizen’ willen bezoeken een route kunnen lopen op Katendrecht.

 

Marianne Ketting
Stichting Kaapse Kringen
Voorzitter

Pagina’s die bij dit project horen zijn:
Atjehstraat 10a
Atjehstraat 19b
Atjehstraat 42c
Katendrechtsestraat 49a
Tolhuisstraat 50c