Liskwartier

Het Liskwartier is een rustig deel van het noorden van Rotterdam met zo’n 7000 inwoners. De naam dankt de wijk aan het Lischwater, waarvan alleen nog een deel resteert bij het Lisplein. Het is een wijk van straten, lanen en singels. De wijk is intiem, de singels volgen de voormalige sloten.

De wijk werd na 1903 bebouwd, nadat de grenswijziging met Hillegersberg tot stand was gekomen en wordt begrensd door de Bergweg, het Noorderkanaal en het viaduct van de Hofpleinlijn.
De wijk was rond 1940 gereed, vroeger lagen er twee grote ziekenhuizen in de wijk, het Eudokia en het Bergwegziekenhuis. Deze ziekenhuizen zijn gefuseerd met andere ziekenhuizen en de gebouwen zijn gesloopt. Nu zijn een aantal moslim-instituten aanwezig in de wijk, het Islam Instituut, het Instituut voor Koranrecitatie en het Islam Onderzoeksinstituut.
Voor de Tweede Wereldoorlog woonde er in deze wijk een flinke Joodse gemeenschap, die geconcentreerd was rond de Willebrordusstraat en de Bergselaan. Vrijwel de gehele Joodse gemeenschap in deze wijk is tussen 16 augustus 1942 en 19 november 1943 vermoord. Deze mensen werden, na opgepakt te zijn, gewoonlijk via Loods 24 en Westerbork naar Auschwitz of Sobibor gebracht. Een lijst van de vermoorde bewoners uit deze wijk staat hier.

De volgende straten zijn uitgewerkt:

Ackersdijkstraat
Bergselaan
Bergsingel
Bergweg
Delfgaauwstraat
Gordelweg
Lisplein
Rodenrijselaan
Rodenrijsestraat
Willebrordusstraat