nadorststraat

nadorststraatDit is een straat geweest die liep van de oude Binnenweg naar de Kruiskade. Het was geen kleine straat, het stratenboek 1910 laat tot nummer 139 zien aan de oneven zijde, tot nummer 126 aan de even zijde.
De straat dankt  haar naam aan de Herberg ‘de Nadorst’ die hier ooit heeft gestaan aan de Coolscheweg. In het midden van de 17e eeuw trof men aan de Binnenweg de herberg ‘De nieuwe Nadorst’ aan die tot stadsherberg werd gepromoveerd.

De straat werd in de 17e eeuw aangelegd en heette toen Nadorstlaan. Bij besluit van B&W 20 december 1876 werd ze omgedoopt in Nadorststraat. De naam werd bij besluit B&W 28mei 1957 ingetrokken, het bombardement had in 1940 deze straat volledig verwoest.

Een aantal belangrijke gebouwen in deze straat waren het Oogziekenhuis voor minvermogenden op nummer 26, een school voor Gewoon Lager Onderwijs 3e klasse nummer 4 op nummer 32, een school voor Gewoon Lager Onderwijs 2e klasse nummer 7 op nummer 82, een R.K. Jongensschool op 112b en, voor deze site, op nummer 27c Hotel Polski van Abraham Tuschinski.

nadorststraatkaartOp de uitsnede van de kaart uit 1920: rechts de Coolsingel, “horizontaal” de Diergaardelaan, de Kruiskade, Aert van Nesstraat, Van Oldenbarneveldstraat, Binnenweg. De Nadorsstraat loopt verticaal, vanaf de Coolsingel geteld op de Aert van Nesstraat de 4e straat.

Nadorststraat 27c – Hotel Polski
Abraham Tuschinski vestigde zich in Rotterdam en was hier in eerste instantie kleermaker. Al snel na zijn aankomst begon hij met Hotel Polski op Nadorsstraat 27c. Hij woonde eerst eveneens op 27c, later op 29. Het Hotel richtte zich op Poolse (Joodse) landverhuizers, op doorreis van Polen naar Amerika. Maar niet alleen deze groep, ook zijn (aangetrouwde) familie vond hier een plek wanneer ze Polen wilden verlaten.

Nadorststraat 27 – Gerschtanowitz
Hersch (Herman) Jozef Gerschtanowitz werd op 17 februari 1912 ingeschreven in Rotterdam en woonde toen in de Nadorststraat 27, Hotel Polski.
Hersch werd in Lodz, Polen, geboren op 28 november 1887. Hij was getrouwd met Chaia Ehrlich. Chaia was geboren in Zdunska Wola, Polen, op 3 mei 1888. Chaia was de zus van Mariem Ester Ehrlich, de vrouw van Abraham Tuschinki en daarmee waren Abraham en Herman elkaars zwager. Chaia en Hersch hadden twee kinderen, Max (Rotterdam, 23 april 1912) en Sera (Rotterdam, 16 sep 1918). Hersch, Chaia en Sera overleefden de oorlog niet, ze werden vermoord in Auschwitz op 5 oktober 1942.

Ehrlich
Ook Herman Ehrlich was familie maar zijn eerste Rotterdamse adres is de Nieuwe Binnenweg 175. Of hij een korte periode in Hotel Polski heeft gewoond is niet bekend.

bron:
stadsarchief Rotterdam,
diverse bronnen,
plattegrond 1920 J Treffers